…   Lényegében bármikor, amikor fájdalmat érzel, az ego által befolyásolt tudatállapotban vagy. Igaz önvalód csakis a tökéletes békét és szeretetet ismeri, és nem gondol a fájdalomra, mert az nem valóságos. Ahhoz, hogy meggyógyulj …, nagyon lényeges, hogy megértsd a különbséget az igaz önvaló és az ego között.
   Íme egy kis táblázat a lényegesebb különbségekről:




Ego                                                  Igaz önvaló
Fájdalom                                            Szeretet és áldás
Valótlan, időleges, elpusztítható       Valóságod, örök, elpusztíthatatlan
Aggódik, fél, kételkedik                   Türelmes, nem ítél, jó humorú
Bűntudatos, fél a büntetéstől                        Ártatlan, békés, nyugodt, hálás
Ítéleteire alapoz                                 Intuícióra  alapoz
Ármánykodik, gonosz  terveket sző  Végtelen a kreativitása, lelkes,    
                                                                      ideái vannak
Verseng, azt hiszi, a javak                 Együttműködő, adakozó,
korlátozottak                                     „mindenki nyer” elvű
Haragtartó                                         Megbocsátó
Fél a belső hangtól                             Örömmel fogadja és követi a
                                                           belső hangot


   Figyelmünk olyan, mint egy lézersugár. Egyszerre csak az egyik oldalon lehet jelen, vagy az egóban, vagy a felsőbb énben.
Az egóra koncentráltság jelei: ha kevesebbnek vagy többnek érezzük magunkat másoknál, ha félünk, bűntudatunk van, vagy bizonytalanná válunk.
Másik példa, ha frusztrált vagy, mert túl keményen dolgozol meditációidban, hogy elérd a belső nyugalmat, mégis azonnal kibillensz spirituális utadról, amint bekerülsz a „valóságos életbe”. Ez azért történhet meg, mert valamilyen sértettség vagy ítélet visszarántotta figyelmedet az egódra.
*
   Az ego akkor jött létre, amikor – olyan régen, hogy tudatalattinkba süllyedt már a pillanat – eldöntöttük hogy inkább elkülönült lények akarunk lenni. Mint a kamaszok, akik saját lakást akarnak, el akartunk különülni Istentől és egymástól. Az elszakadás pillanatában úgy éreztük, nem bízzuk Istenre, hogy Ő hozza meg döntéseinket helyettünk. Saját, Tőle elkülönült univerzumot akartunk, ahol totálisan uralkodhatunk. Vannak, akik a „haragos Istentől” való félelmünkben döntöttek így, mások arroganciából, megint mások lázadásból vagy kísérletező kedvből.
   Felsőbb énünk tudja, hogy az ego őrült, hogy lehetetlen és nemkívánatos dolog elkülönülni Istentől. Miért hagynánk el az öröm és szeretet forrását? Az ego azonban befektetett abba, hogy nyomorban tartson bennünket, mert amíg megfeledkezünk arról, hogy milyen tökéletesek és gyönyörűek vagyunk, összes testvérünkkel együtt, addig az ego az úr. Az ego tudja, hogy ha visszaemlékszünk Istenre (igazi önmagunkra!), akkor többé nem figyelünk oda az ő dühöngéseire.
További részletet találsz itt!
Dr. Doreen Virtue: YO-YO DIÉTA SZINDRÓMA (részlet)